torstai 15. joulukuuta 2011

Kiitos ja kunnia Jyväskylä 25.11.





Ja taas sitä matkataan Yön vuoksi jokunen kilometri Suomen halki. Aina se on kuitenkin yhtä nautinnollista touhua. Tällä kertaa määränpäänä häämöttää Jyväskylä. Tuo Matti Nykäsen kotikylä. Joskus teininä muistan tokaisseeni jollekin jyväskyläläiselle että ”Ai oot sää nykäääskylästä?”, mistä lie tuonkin sanonnan kuullut, koska en muista seuranneeni urheilua tuolloinkaan. Jyväkylä on tullut jossain vaiheessa elämääni minulle hyvinkin tutuksi. Kävimme siellä mieheni kanssa ostoksilla melko useasti, se kun sattui olemaan melko lähellä silloista asuinpaikkaamme. Olenpa muuten käynyt kyseisessä kaupungissa katsomassa ensimmäistä kertaa Suvi Teräsniskaa, hänen ”omalla keikallaan”, vaikka lainabändinä toimikin silloin Juha Metsäperän orkesteri, mikäli oikein muistan.
 
Jyväskylän Paviljonki-areenalle oli saapunut Yötä vastaanottamaan kuulemma noin 5 500 ihmistä. Huima määrä ja voin kertoa, että kyllähän niitä kuulijoita siellä riittikin silmän kantamattomiin. Tosin ensimmäisenä haasteena meillä ystäväni kanssa oli löytää oikealle ovelle. Yritimme päästä kuokkimaan kolmiin eri pikkujouluihin, ennen kuin uskalsimme avata suumme ja kysyä neuvoa asiantuntevan näköiseltä järjestyksenvalvojalta: ”Anteeks voisitsä kertoa, minkä oven taakse meiän pitää mennä seisomaan, et me nähdään Yö?”. Johon saimme vastauksen: ”Öhöm…ymmm…tota no jos te tonne päin meette (huitaisee kädellä puolihuolimattomasti), niin tota kai ne kohta ton oven aukasee.” Seuraava ovi, jonka luokse sitten menimme, kun olimme niin hyvät ohjeet saaneet, ei poikennut edellisestä. Järjestyksenvalvojat vilkuilivat hätäisen näköisinä toisiaan ja näyttivät toivovan, ettemme lähestyisi heitä. Tulipa jälleen todettua, että on paikkoja, joissa lausahdus ”Emmä tiiä, mä oon vaan töissä täällä.” pitää todella paikkansa.
 
Yllättävän vähän oli omia tuttujani saapunut Yötä vastaanottamaan. Ehkäpä pikkujoulukausi oli kuumimmillaan. Tutut sävelet täyttivät jälleen pienen odotuksen jälkeen suuren hallin ja oltiin valmiita unohtamaan jälleen tämä maailma hetkeksi. Ollin tunnetilat näyttivät vaihtelevan laidasta laitaan sen kolmetuntisen aikana ja tällainen ajoittain hyvinkin myötäeläjä alkoi jo kehittelemään päässään mitä ihmeellisempiä salaliittoteorioita. Minun kun näyttää olevan joskus vaikeaa käsittää, että ihmisiä ne lavallakin olevat tyypit ovat.

Likoista voisin nostaa tällä kertaa esiin Suvi Teräsniskan. Tähän typykkään olen törmännyt nimittäin ensimmäistä kertaa juurikin Jyväskylässä. Tosin tällöinhän en edes tiennyt kuka hän oli. Olimme samaan aikaan Yötä vastaanottamassa melko kesäisen sateisessa ja koleassa Sataman Yössä. Muistan kiinnittäneeni huomiota tähän tyttöön, koska hänkin oli liikkeellä hyvissä ajoin, paljon ennen kuin Yö edes esiintyi. Jälkeenpäin sitten kuulin että tyttö laulaa ja on laulanut myös Yön keikoilla. Pari ensimmäistä sinkkua löytyy siis levyhyllystäni (tosin kummassakin on omistuskirjoitus miehelleni). Ensimmäisestä kuuntelukerrasta lähtien en ole voinut muuta kuin hämmästellä nuorta ja taitavaa tyttöä. Tosin tässä muutaman vuoden aikana, olen unohtanut että Suvista on kasvanut tänä aikana jo nainen, eikä hän ole enää se tyttö, jonka olen nähnyt Jyväskylässä. Nythän Suvi on kuumaa kamaa, eikä Suomen maasta varmaankaan löydy montaa ihmistä, jotka eivät tietäisi kuka on Suvi Teräsniska. Tuo Lapinnoita (Ollin käyttämä hellittelynimi) on raivannut tiensä koko Suomen sydämiin. Näinpä taannoin eräässä tv-ohjelmassa noidaksi pukeutuneen tyypin, joka ilmoitti esittävänsä Suvi Teräsniskaa. Liekö tämäkin kuullut Ollin käyttämän hellittelynimen? (Kyseessä oli Toisenlaiset frendit -niminen tv-sarja.) Enempää ei neitokaista uskalla alkaa kehumaan, ettei vaikka nouse vielä hattuun.

Konsertti sai minutkin kokemaan suuria tunteita. Liekö yhtenä syynä se, että alitajuisesti tiedostin tämän olevan omalta osaltani syksyn viimeinen varsinainen konsertti (risteilyä en varsinaisesti konsertiksi osaa laskea). Niin vaan myönnettävä on, että Jussi Hakulisen Parrasvalot kosketti tällä kertaa syvältä ja tippaa sai silmäkulmasta pyyhkiä. Omaksi yllätyksekseni kaikista useimmin kuulemani kappale, Rakkaus on lumivalkoinen, sai myös kyynelkanavani auki ja tätä hämmästyin suuresti itsekin. ROLV on Yön kaikkien aikojen hitti. Siitä ei pääse minnekään. Minua se biisi ei vain jostain syystä ole ikinä koskettanut sen syvemmin, eikä se ole minulle millään lailla henkilökohtainen kappale. Tällä kertaa se sai minut tunteikkaalle tuulelle. Ihmeiden aika ei siis ole ohi. Minä, joka yleensä pääosin hymyilen koko keikan läpi ja keskityn täysillä lavalla tapahtuvaan shöyhyn, tunteilin. Kummallista, eikö totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti