torstai 13. lokakuuta 2011

Kuka ottaa vastuun?

Taannoin uutisoitiin aiheesta, että teinitytöille tarjotaan seksiä maksua vastaan. Maksuna tarjotaan rahan lisäksi muun muassa ruokaa ja vaatteita. Luin erään keskusteluketjun aihetta koskien. Huomasin ketjusta mielenkiintoisia asioita. Valtaosa aihetta kommentoineista tuntui olevan sitä mieltä, että teinitytöt aiheuttavat itse oman tilanteensa. Siis nuoret tytöt ovat vastuussa siitä, että että heille tullaan tarjoamaan seksiä maksua vastaan. Nuoret tytöt, jotka ovat sisimmissään erittäin epävarmoja itsestään. He eivät ehkä ole löytäneet vielä itseään, eivät välttämättä tiedä seksistä juurikaan. Nuoret tytöt ovat syyllisiä, koska he ovat nuoria ja lapsellisia. Jollain tavalla he ehkä ihailevat aikuisia siinä suhteessa, että he ovat vapaita tekemään mitä haluavat. Nuoret tytöt, jotka ottavat aikuisen mallia esimerkiksi Big Brother -tositvstä ovat syyllisiä siihen että heille tehdään seksuaalisia ehdotuksia. Joten kyllä näin sen täytyy olla, se on teinityttöjen vika, ovathan he pissiksiä omasta vapaasta tahdostaan.

Miehet taasen olivat kommentoineet aihetta mielenkiintoisesti. Viestiketjun mukaan miehillä on oikeus ehdotella tytöille, koska he ovat miehiä ja heillä on seksuaaliset vietit. Onhan minullekin opetettu jo nuorena, että miehet ajattelevat alapäällään, eli tämähän on selvä juttu. Eräs (oletettavasti) mies kertoi katsovan että hänellä on oikeus kertoa tytölle, jos tämä on nätti. Kukapa ei kohteliaisuuksia haluaisi kuulla, mutta kuinka moni nainen menee ventovieraan pojan luokse kertomaan, että tämä on komea tai söpö? Miehet eivät siis tässä suhteessa tee mitään väärää, koska heillä on oikeus olla seksuaalisia ja tytöthän ne ovat niitä, jotka pukeutuvat provosoivasti.
Joku oli keksinyt että on toimittajan vika, että hän kaivaa esiin tällaisen loppuunkalutun (?!?!) aiheen. Monilla oli omakohtaisia kokemuksia vastaavanlaisista ehdotuksista ja monissa kommenteissa tuotiin julki, että tämä ilmiöhän on ollut olemassa vuosikymmeniä. Eräässä kommentissa taidettiin kertoa jo 40-luvulla tapahtuneen ehdotteluja tytöille. En itse olisi kuitenkaan samaa mieltä siitä, että kyseistä kommenttia "Ainahan tytöille on ehdoteltu." kannattaisi käyttää kun on kyse rikoksesta. Seksin ostoyritys alaikäiseltä on rikos. Mikäli kyseistä kommenttia kuitenkin haluaa käyttää voi mielestäni samalla todeta, että yhteiskuntamme ei ole ottanut opiksi lainkaan 70 vuodessa. Onkohan se sitten myös niin, että meidän lapsemme täytyy kokea itse kaikki ikävät ja tramatisoivat tilanteet, koska vanhemmat ja isovanhemmatkin ovat ne kokeneet? Ehkä minä olen pumpulissa kasvatettu, mutta kukaan ei ole ikinä tarjonnut minulle maksua seksistä, enkä ole omassa kaveripiirissäkään asiaan törmännyt.

Eräs mies toi esiin asian, jonka kaikki tuntuivat sivuuttavan. Hän kertoi jutelleensa useamman kerran teinityttöjen kanssa, jotka itse tulivat hänen luokseen. Tosin miehellä oli tähän selitys valmiina selvästikin vika oli yksinhuoltaja-äideissä. Isän malli kun tällaisilta tytöiltä on varmasti puuttunut. Entäpä jos kyse onkin siitä, että näiltä tytöiltä puuttuu aikuisen malli? Tv:stä syötetään erilaisia tositv-ohjelmia, jotka perustuvat bilettämiseen ja pariutumiseen. Kotona saattaa olla molemmat vanhemmat, jotka eivät työkiireiltään ehdi paneutua lapsensa päivittäisten kuulumisten kysymiseen. Enkä siis halua syyttää vanhempia töissä käymisestä. Eikö tällaisessa tilanteessa voisi ajatella olevan ihan normaalia etsiä aikuisen hyväksyntää tai jo pelkästään huomion saamista sellaisesta paikasta mistä sitä saa?

Aikuiset ovat ne, jotka keksivät loputtomasti perusteluja nuoria koskeviin negatiiivisiin uutisointeihin. Nuoret eivät edes lue uutisia ;) Aikuiset yrittävät perustella nuorten ongelmia kaikilla muilla tavoilla, kunhan aikuisissa ei ole se vika. Aikuiset ovat täydellisiä olentoja, eivätkä tee ikinä vääriä valintoja. Vastuun ottaminen ei tunnu kuuluvan nyky-yhteiskunnan aikuisille. Jossain muussa on aina se vika. Niinhän se onkin, meissä kaikissa yhdessä on vikaa. Yhteiskunnastamme tuntuu puuttuvan yhteisöllisyys. Ketään ei kiinosta, mikäli se ei kosketa itseään. Paitsi jos se on sellainen asia, josta luulemme tietävämme enenmmän kuin tiedämme ja varmasti juuri se minun mielipiteeni on tärkeä ja kaikkia kiinnostava, koska uskallan tehdä sen nimimerkin takaa ja haukkua jotain muuta sen vuoksi, että minulla on paha olla. Mikä kumma meitä vaivaa? Miksi hyvänolon tunteen saa siitä, jos jollain muulla menee vielä huonommin? Missä vaiheessa maailma on kääntynyt ylösalaisin? Ai niin, mehän asumme hyvinvointivaltiossa, meillähän on kaikki hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti