maanantai 14. toukokuuta 2012

Mikä laulaen tulee...

Edellisen kirjoitukseni loppu meni hiukan väärin. Etenkin kun tässä vähän aikaa sitten tuli myyntiin liput syksyn konserttikiertueelle. Tällä tyylillä Yön tyypit eivät tule aikoihin pääsemään minusta eroon. Noh, itsepä ovat tämän aiheuttaneet. Yölinjaa lukiessani huomasin, että syksyllä odotettavissa on jälleen jotain uutta. Joissain konserteissa taustalaulajiin Miinan ja Annikan lisäksi liittyy Riikka. Mystinen nainen. Voi, en ole ihan yhtä enkä kahta kertaa haaveillut laulamisesta Yön kanssa. Rakastan laulamista, tosin ikinä en ole ääntäni millään lailla kouluttanut, joten hyvästit lauluhaaveille voi heittää hyvällä omalla tunnolla. Lisäksi olen tuhonnut omaa ääntäni erilaisin keinoin monien vuosien ajan. Aika-ajoin haaveilen kuitenkin laulavani jossain julkisesti. Tosin mikäli siihen liittyisi jollain lailla Yö, jäätyisin todennäköisesti täysin.

Nostan hattua viime joulukuussa risteilyllä karaokeen osallistuneille ihmisille. Uskomattoman rohkeaa, lähes koko Yö oli kuuntelemassa laulajia. Kuvittelin itseni toki myös lavalle. Samalla näin totaalisen jäätymisen, mikäli olisin erehtynytkin vilkaisemaan esimerkiksi rakasta artistiamme. Toki siis sen verran tuttavuutta olen tehnyt Yön biisien kanssa, että tiedän myös niiden olevan äärettömän vaikeita naisen laulettaviksi karaokessa. Kovin montaa kappaletta en pystyisi laulamaan ilman säätämistä, enkä valitettavasti ymmärrä niistäkään mitään.

Mikrofonia en varsinaisesti pelkää. Olen tehnyt sen kanssa tuttavuutta ensimmäisen kerran melko nuorena ihan kotioloissa. Ensimmäisen kerran olen tarttunut mikrofoniin edes jotenkin julkisesti jossain karaokebaarissa silloisen poikaystäväni pakottamana. Siitä hetkestä lähtien olen rakastanut karaokea. Minulle on ihan sama kuunteleeko kukaan miten laulan, mutta laulan ja se on tärkeintä. Toki kehuja saadessani kehrään kissan lailla, vaikka koiraihminen olenkin.

Viime kesänä häissä lauloin miehelleni Anna Eriksonin Kesä Yhdessä kappaleen. Minusta se on äärettömän kaunis kappale. Mieheni on kuullut minun laulavani varmasti kyllästymiseenkin asti. Sitä laulua en kuitenkaan ollut aiemmin laulanut hänen kuullen. Kävin harjoittelemassa kappaletta vanhempieni luona ja jännitin tilannetta kovasti. Jännitin laulamista kovasti myös ystävieni nähden, koska moni heistä ei ollut aiemmin kuullut minun laulavan ja moni heistä on todella taitava musiikillisesti. Tilannetta ei myöskään helpottanut se, että hetken laulettuani, saapui eräs ihana ja äärettömän lahjakas laulaja takahuoneesta kuuntelemaan ja kannustamaan. Mutta se oli sen arvoista. Rakastan laulamista.

Laulan autossa radion ja levyjen tahtiin. Kappaleen ei tietenkään tarvitse olla Yötä. Kuuntelen paljon muutakin musiikkia. Suomalainen musiikki on lähinnä sydäntäni ja suomalaiselta tähtitaivaalta löytyy monta suosikkia. Kaikki suosikkini löytyisivät kesällä yksiltä festareilta, mutta koska en ole ollut ajoissa liikkeellä, en oikein usko että sinne tulee lähdettyä. Harmi sinänsä. Kyseisillä festareilla olen ollut aiemmin ja tunnelmaltaan ne ovat upeat kekkerit. Yleensä en ole festari-ihminen.

Ollin tekemät duetot upeiden naisartistien kanssa ovat vertaansa vailla. Yksi kaikkien aikojen suosikeistani koko Yön tuotannossa on Ollin ja Päivi Lepistön tekemä duetto Etkö Unta Saa. Se saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitäni pitkin. Livenä olen kuullut tämän kappaleen kerran kokonaisuudessaan, Ollin kanssa laulamassa oli Suvi. Kerran olen kuullut kappaleesta tynkän version, duettopari puuttui. Tietenkin autossa kappaletta kuunnellessani väännän volumet täysille ja laulan sydämeni pohjasta. Viime syksynä oli ihana kuunnella duettoja kaksin kappalein. Suvin kanssa Särkyvää ja Annikan kanssa Pettävällä Jäällä. Molemmat leidit ovat äärettömän taitavia ja upeita laulujen tulkitsijoita. Kertakaikkisen mahtavaa kuunneltavaa ja katseltavaa.

Minun piti oikeasti tänään kirjoittaa jostain aivan muusta kuin itsestäni, mutta kuinka ollakaan eksyin lempiaiheeseeni, eli minuun. Hups. Ehkä seuraavalla kerralla saatte lukea jostain muusta, kuten yhteiskuntamme tilasta. Tänään kiusasin teitä kuitenkin puhumalla itsestäni. Anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti