tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulutunnelmissa kirkossa

22.12.2013 Koskenpään kirkko, Ollin joulukonsertti


Sainpas ne liput hommattua joulukonserttiinkin. Niinpäs sitä sitten matkaan haettiin mukaan anoppi, sekä minun äitiliini. Kuljettajana tällä kertaa toimi tuo rakas aviomieheni. Matkaa kertyi sellaiset 200 kilometriä yhteen suuntaan. Vaan kun seura on hyvää, automatka taittuu nopeasti. Joulumieli on ollut itselläni kadoksissa jonkin aikaa. Maisema luo kyllä paljon joulun tuntua ja kun ruoho kukoistaa vihreänä, on melko vaikeaa päästä joulun tunnelmaan. Sitä kadonnutta joulumieltä lähdin siis ainakin minä Koskenpään kirkosta etsimään. Matkalla ihastelimme ja kauhistelimme pimeästä loistavia jouluvaloja, vai kaamosvalojako ne nykyään ovat?

Saapuessamme kirkolle, oli ovella jono. Vaan täytyypä sanoa, että vaikka itse jokapaikassa olenkin aina ajoissa ja valmis uhmaamaan tuulia ja tuiskuja Yön vuoksi, oli tällä kertaa nuo vanhemmat rouvat mukana, eikä niitä nyt voi laittaa tuuleen ja tuiskuun pitkäksi aikaa seisomaan. Jäätyvät vielä pystyyn ja mitenkäs se suu sitten pantaisiin. Hyvässä järjestyksessä siis pääsimme kirkkoon. Koskenpään kirkko on todella pieni ja istumapaikat täytettiin keskeltä melko hyvin, joten mepä päätimmekin istahtaa sivummalle, josta näkyvyys oli ehkä heikonlainen, mutta mepä olimmekin tulleet kuuntelemaan joululauluja, emmekä Yön keikalle, jossa hyvä näkyvyys on melko ehdoton.

Kirkko pimeni ja värivalot syttyivät ja loivat taianomaisen tunnelman. Valovelho oli vauhdissa. Soittajat astelivat soittimiensa taakse. Mikko pianonsa, Jaska urkujensa ja Teemu bassonsa taakse. Introssa kuultiin pätkiä tutuista joululauluista ja tunnelma oli kyllä harras. Mikrofonin taakse asteli komea herrasmies tummassa puvussa, kera punaisen kravatin ja liinan. WAU! Yölinjalla taidettiinkin kirjoittaa, että puku tekee miehen ja täytyy kyllä sanoa, että kyllä oli hienoa nähdä Olli puku päällä. Vaikuttavaa.

Joululaulut aloitettiin ja minulle ainakin Minun jouluni -levyn kappaleet heräsivät eloon. Ensimmäisen kappaleen aikana ei vielä tarvinut silmiä pyyhkiä, mutta heti toisen kappaleen aikana silmänurkat kostuivat väkisin. Ei edes auttanut, vaikka puristi vieruskaverin kättä. Vanha kivikirkko herkisti mielen ja ei auttanut muu kuin pyyhkiä silmäkulmia.

Vanhat joululaulut soivat myös kertakaikkisen komeasti Ollin laulamana. Muutaman tipan kirvoitti myös Sylvian joululaulu, joka muuten teki suuren vaikutuksen äitiini. Siinä on sellainen kriitikko, että kun hän jotain laulua kehuu, voitte uskoa, että se on sitten hyvä! Nappisuoritus. Kuultiinpa myös oma suosikkini Minun jouluni -levyltä, eli On jouluyö. Tämä kappale tuo muistoihini viime syksyn konserttikiertueen viimeiset konsertit ja herkän tunnelman. Äärimmäisen kaunis kappale. Vaikka täytyy sanoa, että Ollin omat sävellykset levyllä todella heräsivät eloon kirkon herkässä tunnelmassa. Kun joulu on, sai myöskin muutaman tipan vierimään silmistä. Eikä yhtään huonommaksi jäänyt Ole joulu sisälläni aina. Antti Kleemolalla on ja uskomaton taito tehdä kappaleita, jos mielen herkisti Vanha kivikirkko, niin sen teki myös Nyt on joka hetki lahja. Jonne Aaronin sävellykset Joulun lapsi ja Yksinäinen joulu kuulimme myös. Viimeisenä kuulimme Minun jouluni, joka on soinut hienosti myös radioissa. Konsertti päättyi encoreen ja viimeisenä nautimme Jouluyö juhlayö kappaleesta.

Suoriltaan emme lähteneet taittamaan kotimatkaa. Piti toimittaa perille vielä yksi pieni paketti eräältä rakkaalta pikkuprinsessalta. Mitäpä sitä ei tuon suloisen kummitytön vuoksi tekisi. Sitkeästi odotettuamme, olivat halukkaat saaneet nimmarit ja yhteiskuvat Ollin kanssa. Kirkossa ei tainnut olla jäljellä muita kuin me ja "henkilökunta". Hetken saimme nauttia Ollin kiireettömän oloisesta seurasta. Kohtelias ja lämmin herrasmies meidän kanssa hetken jutusteli. Kotimatkalle jäi kaikumaan toivotus: "Oikein rauhallista joulua teille, nähdään ensi vuonna.".

Joulumieli löytyi. Tunnelma kirkossa oli käsinkosketeltava, kaunis ja leppoisa. Kotimatkaa sai lähteä taittamaan hymy huulilla ja jonkinlainen rauhallinen olo sisimmässään. Tähän on äärimmäisen hyvä lopettaa tämä vuosi.

Kiitos kun kuljette mukanani keikoilla. Toivotan kaikille teille oikein RAUHALLISTA JOULUA ja PALJON ONNEA ENSI VUODELLE! Särkynyt enkeli vetäytyy nyt joulun viettoon ja nauttii rakkaiden sukulaistensa seurasta. Ja mikä parasta, syö hyvää ruokaa ja paaaaljon suklaata. Juhlitaan se vuodenvaihdekin rauhallisesti. Palataan astian äärelle jälleen ensi vuonna. Kiitos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti